ANVA start innovatief traineeship voor beheerders

Door consolidatie en vergrijzing in de verzekeringsbranche ontstaat een schaarste aan ANVA-beheerders, terwijl complexiteit en benodigde vaardigheden toenemen. Om als bedrijf efficiënt door te kunnen ontwikkelen is voldoende menskracht nodig. Daarom smelt ANVA de wensen van haar klanten en kansen op de arbeidsmarkt samen in een innovatief opleidingsprogramma. Wij starten dit voorjaar met een nieuw traineeship, om enthousiaste en gemotiveerde zij-instromers op te leiden tot een nieuwe generatie functioneel ANVA-beheerders.

Zoeken, matchen, screenen, opleiden, doorleren en plezier beleven. Na in een jaar tijd ruim 150 deelnemers in de ANVA Academy te hebben mogen verwelkomen en vol tevredenheid terug te kunnen kijken op ons succesvolle opleidingsprogramma Cobol University, zetten we de volgende stap om het aantal ervaren ANVA-krachten in de verzekeringsmarkt te vergroten. Samen met én voor onze klanten starten we dit voorjaar het allereerste traineeship ANVA-beheerder. Daan van der Lugt (CCO bij ANVA) en Maartje Kool (Talent Acquisition Specialist bij ANVA) leggen het je graag uit.

Beheerderstekort

Daan start: “Door de consolidatie hebben wij lange tijd gedacht dat er een overschot aan ANVA-beheerders zou ontstaan. Het tegendeel is waar. Beheerders van kleine(re) kantoren kozen er bewust voor om tijdens overnames te stoppen met werken of juist iets heel anders te gaan doen. Zij vonden de dynamiek en cultuur van een klein(er) verzekeringskantoor prettig. Het tekort aan menskracht liep de afgelopen jaren daardoor steeds verder op.”

ANVA-beheerders stapten veelvuldig over van partij A naar B. Toch loste deze verandering het marktprobleem niet op. Daan vult aan: “Door de groei van onze klanten neemt ook de complexiteit van ANVA-omgevingen toe, waarvoor soms andere vaardigheden of wellicht zelfs een andere persoonlijkheid van belang zijn”. Een aantal van onze grote klanten sprak onderling af niet meer actief bij elkaar te werven. Samen met én voor hen hebben wij nu een programma ontwikkeld om zij-instromers te trainen tot professionele ANVA-beheerders van de toekomst. Het traineeship staat open voor klanten die recruitment aan ANVA uitbesteden en voor klanten die zelf een kandidaat aandragen.

Scherpe blik

Ook op HR-vlak werd de behoefte steeds beter zichtbaar. Maartje verklaart: “Door de jaren heen zijn ANVA-beheerders een exclusief gezelschap geworden. Als je gaat Googelen kom je veel vacatures voor een ANVA-beheerder tegen. Onze applicaties zijn groot, je kunt er ongelofelijk veel mee. Dat is heel prettig, maar maakt het ook complex. Het kost daardoor veel tijd en geld om iemand in te werken of zelf op te leiden tot ANVA-beheerder”.

Het liefste nemen verzekeringskantoren iemand aan met een rugzak vol ANVA-ervaring. Om exact die reden werkte Maartje met haar collega’s de invulling uit van het 12 maanden durende traineeship. De eerste zes weken bestaan uit een kickstart programma bij ANVA in Amersfoort. De rest van het opleidingsjaar maken de trainees vol door training on-the-job bij hun opdrachtgever, een ANVA klant. Ze vertelt: “Het is natuurlijk het mooiste om kennis op te doen bij het bedrijf waar de software ook gemaakt wordt. Als je als nieuwe ANVA-beheerder bij één van onze klanten start, leer je het vak van degene die daar waarschijnlijk al jaren werkt. Zijn of haar ervaring is goud waard, maar brengt wellicht niet de externe, scherpe blik die een bedrijf soms nodig heeft. In ons traineeship zetten wij een stevige basis neer vanuit de best practises van onze organisatie en leren we onze trainees om de ANVA-inrichting of aanpak efficiënt vorm te geven”.

Ervaring in werving en selectie

Daan vertelt: “De ANVA Academy en Cobol University hebben ons geleerd hoe we onze praktijkervaring en didactische vaardigheden optimaal kunnen inzetten. Bovendien hebben we daarmee ook ervaring opgedaan met de werving en selectie van trainees. We weten onze wegen te bewandelen, onze klanten op kennisniveau te ondersteunen en zien deze trajecten als unieke aanvulling op onze dienstverlening. Goede samenwerking met lokale partners als het Werkgevers Servicepunt regio Amersfoort zijn daarbij van cruciaal belang”.

Op HR-gebied vraagt het nieuwe traineeship om een extra verdieping. Maartje: “De werving voor dit traineeship zal iets complexer worden ten opzichte van de werving voor de Cobol University. Dit komt omdat we op verschillende locaties in het land – rondom de vestigingsplaats van onze klanten – én voor verschillende werkgevers – met ieder hun eigen bedrijfscultuur – zullen werven. Tegelijkertijd biedt onze focus op de doelgroep (zij-instromers) en ons werkgebied (heel Nederland) extra kansen”. Maartje richt zich op zij-instromers die enthousiast en intrinsiek gemotiveerd zijn voor deze voor hen nieuwe rol. Verder wordt het leer- en denkvermogen met een assessment onderzocht en wordt uiteraard de opdrachtgever bij de selectie betrokken.

Hechte club

Binnen de bestaande Cobol University zijn de achtergronden van onze trainees heel divers. “Juist die diversiteit maakt het een hele leuke, enthousiaste groep. Men leert van elkaar op verschillende manieren. We willen ook van deze groep trainees een hechte community maken. Dat faciliteren wij door het traineeship de eerste zes weken te starten op ons hoofdkantoor in Amersfoort, maar ook door iedere maand een terugkomdag te organiseren en geregeld gastsprekers uit te nodigen tijdens het jaarprogramma dat zij volgen”, aldus Maartje. Daarnaast wordt online ondersteuning aangeboden en kunnen zowel klant als trainee met vragen altijd bij ANVA terecht.

Stap voor stap ontwikkelen

Maar wat is er zo leuk aan een traineeship? Hoe gaat dat in zijn werk? Niemand die dat beter kan uitleggen dan een ervaringsdeskundige. Cobol trainees Ani Ohman en Max Mukidjam maakten afgelopen jaar de overstap naar ANVA. Voormalig horecamedewerkster Ani vertelt: “Het allerbelangrijkste is je motivatie. Natuurlijk moet je in staat zijn om iets nieuw te leren en technische problemen op te lossen, maar dat zul je stapsgewijs gaan leren. In het Cobol traineeship heb ik veel basisinformatie over de verzekeringsbranche geleerd door ‘senioren’ uit het vak. De eerste maanden heb ik veel oefenopdrachten uitgevoerd, daarna was het tijd voor het ‘echte werk’. Langzaam leerde ik zo steeds meer van de software en van ANVA als bedrijf. De sfeer, cultuur, mensen en manier van werken spreekt mij erg aan. Door veel te vragen leer ik nog elke dag. Programmeren vind ik het allerleukste. Ik houd ervan om verbeteringen door te voeren, gebruikerswensen te vervullen of bugs te fixen. Het traineeship is erop gericht om elkaar verder te helpen, om zo samen goed werk te verrichten. De Agile werkwijze en fijne 1:1 begeleiding hebben ervoor gezorgd dat ik heel wat hobbels heb overwonnen. Ik ben een hele nieuwe wereld ingestapt, maar heb onwijs veel enthousiasme om de komende jaren bij ANVA te blijven werken en steeds weer nieuwe dingen te mogen leren”.

Foto 2 Ani Cobol University

“Mee mogen kijken met een ervaren programmeur, tester of DevOps engineer is gewoon gaaf”, volgens Max. Hij vervolgt: “Ik was tot voor kort niet bekend met Cobol, laat staan met de verzekeringswereld of IT. Ik heb 25 jaar in de olie- en gaswinning gewerkt. Een tijdlang zat ik op een booreiland op de Noordzee, later in Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk en de VS. Ik was het reizen beu en heb me aangemeld voor het traineeship. Na een uitgebreide introductie rondom het ANVA software pakket en de Cobol basisprogrammeertaal heb ik acht maanden gewerkt in het ANVA Basisteam. Daar werd ik erg goed begeleid door ervaren IT-specialisten en leerde ik steeds ingewikkeldere en complexere problemen op te lossen. Sinds eind 2023 werk ik in één van de productieteams van ANVA. Ik heb geleerd nieuwe dingen geregeld te herhalen, zodat het een soort automatisme wordt. Mijn nieuwe manier van leven en werken bevalt me goed. Ik denk dat er nog veel mogelijkheden zijn om mijzelf te ontwikkelen de komende jaren”.

Zonder risico een goede match

ANVA klanten die via het traineeship een ANVA-beheerder werven lopen geen enkel risico. Daan: “De trainees wordt het eerste jaar een detacheringscontract aangeboden vanuit ANVA. Pas na een jaar en bij succes neemt een klant de trainee van ons over. Er zijn natuurlijk veel factoren die daar invloed op hebben, maar het is absoluut ons streven om bij de opdrachtgever na het eerste jaar vaste contractverlenging aan te bieden voor de trainee”.

Maartje vult Daan aan en sluit af: “Natuurlijk gaan we aan de voorkant ook uitgebreid in gesprek met onze klanten om te achterhalen wat voor kandidaat zij zoeken. Iemand kan op papier nog zo geschikt zijn, het moet ook matchen met het bedrijf, de cultuur en collega’s. Ik zie dat als een mooie samenwerking tussen de twee HR-afdelingen, die van ANVA en van onze klant(en). Zodra wij een geschikte kandidaat gevonden hebben, bespreken we de match en zorgen we voor een kennismaking met alle partijen. Uiteraard kan het ook andersom. Als onze klant(en) iemand werven of een interne medewerker bij ons aandragen, ontdekken we ook graag iemands motivatie voor het traineeship”.

Heb jij interesse in het aantrekken van ANVA-beheerder(s) van de toekomst? Lees dan hier verder.
Sta jij op het knooppunt van IT en operatie en wil je jouw carrière een nieuw impuls geven? Bekijk dan onze vacature en meld je aan!
Zodra we voldoende deelnemers hebben geplaatst start het eerste traineeship.

Lees meer nieuws en blogs

Nieuws 04 december 2023

Vergroot je ANVA kennis met de ANVA Academy

Door de consolidatiegolf in de verzekeringsmarkt neemt het aantal ANVA beheerders af. Dat heeft verschillende oorzaken. Denk aan beheerders die...

Nieuws 27 november 2023

Een veranderende wereld vraagt om doorontwikkeling

De consolidatie van de intermediaire sector speelt een belangrijke rol bij onze doorontwikkeling. En is dat niet het enige waar...

Nieuws 11 juli 2023

ANVA zet flinke stap vooruit en beweegt naar modern InsurTech bedrijf

Ruim een jaar geleden sprak CEO Max Mouwen over het maatschappelijke reisdoel dat hij stelde voor de toekomst van ANVA....

Nieuws 29 augustus 2023

Meer dan 50 jaar aan ervaring gebundeld in de ANVA Academy

Exact weten hoe ANVA werkt, waar je alles kunt vinden én hoe je optimaal gebruikmaakt van alle functionaliteiten. Dat is...

Lees meer nieuws en blogs

Nieuws 04 december 2023

Vergroot je ANVA kennis met de ANVA Academy

Door de consolidatiegolf in de verzekeringsmarkt neemt het aantal ANVA beheerders af. Dat heeft verschillende oorzaken. Denk aan beheerders die...

Nieuws 27 november 2023

Een veranderende wereld vraagt om doorontwikkeling

De consolidatie van de intermediaire sector speelt een belangrijke rol bij onze doorontwikkeling. En is dat niet het enige waar...

Nieuws 11 juli 2023

ANVA zet flinke stap vooruit en beweegt naar modern InsurTech bedrijf

Ruim een jaar geleden sprak CEO Max Mouwen over het maatschappelijke reisdoel dat hij stelde voor de toekomst van ANVA....

Nieuws 29 augustus 2023

Meer dan 50 jaar aan ervaring gebundeld in de ANVA Academy

Exact weten hoe ANVA werkt, waar je alles kunt vinden én hoe je optimaal gebruikmaakt van alle functionaliteiten. Dat is...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en schrijf je in voor de ANVA nieuwsbrief