Op de werkvloer bij... Rinske Bosma

In de rubriek ‘op de werkvloer bij…’ interviewen we ANVA collega’s over hun rol, werk en verantwoordelijkheden binnen en buiten de deuren van ANVA. Dit keer spreken we met Risnke Bosma, UX Designer bij ANVA.

Wil je starten met jezelf te introduceren. Waar kom je vandaan, hoe ben je bij ANVA terecht gekomen?

“Ik woon samen met mijn vriend en onze hond in Utrecht. Via oud collega Randy ben ik bij ANVA terecht gekomen. Hier ben ik nu 32 uur per week aan het werk als UX designer. Naast mijn werk bij ANVA geef ik ook nog met veel plezier muziekles.”

Dat is leuk binnen komen. Kan je wat meer vertellen over je functie?

“UX staat voor ‘user experience’. Een UX designer werkt eigenlijk in meerdere vakgebieden tegelijkertijd. Wij doen onderzoek naar hoe onze eindgebruikers ons product ervaren. Op basis van het onderzoek maken we plannen om de software gebruiksvriendelijker te maken. En als er een deel is opgeleverd willen we meten hoe het gebruikt wordt. Er zit dus een onderzoekskant en een ontwerpkant aan de UX functie.   Bij het ontwerpen denken we trouwens over veel meer na dan je misschien zou verwachten. We zijn bijvoorbeeld bezig om standaarden op te zetten zodat de user interface op ANVA Hub en ANVA 6 consistent wordt. Zodat de eindgebruiker steeds weet wat hij kan verwachten. We houden ons dan bezig met de kleinste details. Bijvoorbeeld hoe de schaduw valt wanneer je met je muis over de knoppen heen gaat. Maar ook bijvoorbeeld foutmeldingen en logging zijn onderdeel van de user experience. We denken mee over wat er allemaal mis zou kunnen gaan en we ontwerpen hoe dat gecommuniceerd kan worden aan de gebruiker. We bemoeien ons dus eigenlijk met alles waar een eindgebruiker gemak of juist last van zou kunnen hebben. ”

 

Dat klinkt erg gedetailleerd. Welk proces vind jij het leukste als UX Designer?

“Ik heb vooral veel interesse in klantonderzoek. Bij mijn vorige werkgever was hier helaas niet zoveel tijd voor als bij ANVA. Bij ANVA krijg ik 32 uur per week de kans om als UX designer aan de slag te gaan. Hierdoor heb ik dus ook meer tijd om mij bezig te houden met klantonderzoeken.”

Wat trok jou nog meer aan om bij ANVA te komen werken?

“Bij ANVA word ik serieuzer genomen. We hebben hier de kans om meer volwassenheid in de UX te krijgen en zien dat er veel actie ondernomen kan worden. We kunnen in de UX werken aan meer consistente processen en systemen. Dit trekt mij erg aan.”

Hoe kunnen wij de volwassenheid in UX ook terugzien?

“We richten ons nu op de designs van de systemen zoals ANVA Hub, ANVA 6, etc. We streven er naar om meer consistentie in de systemen te krijgen. Onder consistentie in het design van de systemen vallen meerdere onderdelen. We kijken naar de knoppen en of die logisch zijn, we kijken er naar hoe je wordt doorgeleid en we controleren de grote flows.”

Er kunnen dus nog best wat dingen veranderd worden in de bestaande systemen?

“Voor we iets aanpassen kijken we natuurlijk eerst naar de bekendheid bij de gebruikers. Dit valt onder het klantonderzoek. We worden daarin goed geholpen door onze collega’s op de servicedesk. Zij hebben dagelijks contact met de klant en horen dan ook eventuele moeilijkheden in onze systemen of wat klanten juist heel fijn vinden. Dit helpt ons in het verbeteren van de designs.”

Dat klinkt best ingewikkeld. Wil jij je nog ergens verder in specialiseren?

“Dat is een goede vraag. Ik wil mijzelf meer specialiseren in het meten en de interviews voor het klantonderzoek. Ik hoop dit het aankomende jaar op te kunnen pakken.”

Dat is een mooi ontwikkelingsdoel. Wat wil je verder graag nog met ons delen?

“Dankjewel! We zijn erg trots op de opgeleverde designs en gaan hier met goede moed mee verder. Ons team is nog klein en we zien graag meer UX designers die zich aansluiten bij het leuke UX team van ANVA. Laat dus vooral wat van je horen!

Een leuke afsluiting. Rinske, bedankt voor je tijd en houd je ons op de hoogte over alle leuke projecten?

“Geen probleem. Dat doe ik zeker!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en schrijf je in voor de ANVA nieuwsbrief