Bij het voldoen aan alle DORA-eisen kun je vast wel wat hulp en context gebruiken. Graag wijzen we daarom op het document Toezicht in beeld 2024-2025 van De Nederlandse Bank (DNB). Hierin geeft DNB een overzicht van haar toezichtactiviteiten in 2025 en de prioriteiten voor de komende jaren. En inzicht in het risicobeeld van de financiële instellingen waarop zij toezicht houdt. Ook toezicht naar aanleiding van DORA is beschreven.
Nu, aan de vooravond van de start van DORA, is het visiestuk een fijn hulpmiddel om inzicht te krijgen in waar jij als verzekeraar of financieel dienstverlener mee te maken krijgt. Mede gericht op het weerbaar maken tegen verhoogde cyberdreigingen.
In onderstaand figuur geeft DNB bijvoorbeeld toelichting met welke blik, prioriteiten en op welke gebieden het toezicht wordt vormgegeven. Met aan de ene kant verankering in het reguliere toezicht. En focus op vernieuwde toezichtgebieden als AI en DORA aan de andere kant.
DORA staat voor Digital Operational Resilience Act en heeft als doel om organisaties weerbaarder te maken tegen cyberdreigingen. ANVA is geen financiële instelling en valt daarom niet direct onder het toezicht van DORA. Maar we zijn wel betrokken als externe aanbieder van ICT-diensten en DORA heeft daarom impact op jou als klant en daarmee op ons als core business leverancier.
We hebben daarom onze overeenkomsten vernieuwd zodat ze voldoen aan de actuele DORA-eisen van toezichthouders. Deze overeenkomsten zijn sinds november beschikbaar. Je kunt er zelf voor kiezen om de bestaande ANVA-overeenkomst te vervangen door deze nieuwe DORA-proof overeenkomst. Commerciële afspraken blijven hierin ongewijzigd.
Benieuwd naar de nieuwe ANVA-overeenkomst? Vraag via het aanvraagformulier een geanonimiseerde leesversie aan of een gepersonaliseerde versie, klaar voor ondertekening.
Je vindt alle voor jou relevante informatie op onze site in ons DORA dossier.