Op de werkvloer bij… Ricardo Piqué

In de rubriek ‘op de werkvloer bij…’ interviewen we ANVA collega’s over hun rol, werk en verantwoordelijkheden binnen en buiten de deuren van ANVA. Dit keer maken we kennis met Ricardo Piqué.

Hey Ricardo, wat leuk om jou te leren kennen. Een nieuw gezicht namens ANVA. Wil jij je eens voorstellen?

“Dat klopt. Ik ben op 1 mei 2022 begonnen als HR lead binnen ANVA. Na mijn HRM studie ben ik gestart bij een groot bedrijf in de golfkartonverpakkingen. Een wereldwijde speler met 44.000 werknemers. Een mooie start van mijn carrière, maar gaandeweg raakte ik benieuwd naar andere mogelijkheden in de HR. Zo kwam ik in contact met Patrick, één van de recruiters van ANVA. Hij maakte mij erg enthousiast over ANVA, als organisatie en over de uitdagingen die er liggen. Binnen het hele bedrijf, maar zeker ook op HR vlak.”

Dat klinkt goed. En privé?
“Ik woon in Apeldoorn, ben dol op vakanties en op reizen.”

Oh, heerlijk. En waar ga je heen, nu de zomerperiode weer start?
“Mijn eerst volgende reis staat eind dit jaar gepland en gaat naar Las Vegas. Daar gaat mijn broer trouwen en ik mag mee als getuige. Hartstikke gaaf! Volgend jaar ga ik naar Cuba op advies van Cees Hupkes, één van mijn collega’s op de afdeling.”

Wat tof! Enne… wat doe je buiten het reizen om? Oftewel: waar heb jij je als HR lead de afgelopen maanden mee bezig gehouden?
“De afdeling HR zoals die nu staat bestaat uit een recruiter, HR assistent en ikzelf als HR lead. In de eerste maanden heb ik mij vooral gericht op een goede kennismaking met de organisatie en al mijn collega’s. Wat doet ANVA nou eigenlijk? Wat houdt het product in? Wie zijn alle mensen en wat voor taken voeren zij dagelijks uit? Hebben zij zorgen? In hoeverre staan de HR processen? HR in de breedste zin houdt zich bezig met de ondersteuning van medewerkers en leidinggevenden. Dat betekent in mijn ogen niet alleen dat de salarissen iedere maand worden uitbetaald. Juist een comfortabel gevoel en een veilige werkomgeving vind ik erg belangrijk. Gezien de grootte van het bedrijf waar ik hiervoor werkte, zou je denken dat ik mijn collega’s van ANVA al gauw kende. Toch zie ik nog geregeld een nieuw gezicht voorbij komen. Ik doe mijn uiterste best om iedereen te leren kennen. Dat lukt goed hoor, ANVA is een hele warme organisatie.”

Een warm bad, dus. Fijn! Waar ga jij je de komende tijd vooral mee bezig houden?
“Er zijn een aantal hele concrete vraagstukken bij mij neergelegd om op te pakken en invulling aan te geven. Zo hebben we als ANVA zijnde nu zo’n 40 vacatures die gevuld moeten worden. Daarnaast staan ons, zoals Max laatst al aankondigde, een aantal vernieuwingen te wachten. Vanuit HR is het dan mijn taak om dat voor zowel medewerker als leidinggevende zo goed mogelijk te ondersteunen.”

Wat betekent dat concreet?
“Er zijn een aantal functies die door de aankomende wijziging anders ingevuld worden of niet meer terugkomen. Natuurlijk willen we de medewerkers die dat betreft wel heel graag behouden. Het gaat om mensen met ontzettend veel expertise van zowel ANVA als van de branche. In samenspraak met hen hebben we gezocht naar een passend alternatief.”

Je focust je dus niet op de recruitment kant van HR, maar met name op het interne vlak. Klopt dat?
“Ja en nee. Als HR afdeling zijn we (nu nog) te klein om ons uiteindelijke doel te bereiken. We hebben ambitieuze plannen, maar ook veel vacatures en administratieve taken. De afgelopen weken ben ik daarom bezig geweest met een overkoepelend HR plan, om inzichtelijk te maken hoe we naar ons uiteindelijk doel kunnen toewerken. Daarin focus ik vooral op de beleving van onze medewerkers. In mijn optiek is dat hetgeen waar we een verschil kunnen maken. Daaronder kun je een heleboel onderwerpen scharen, waarvoor we bezig zijn om de HR afdeling gaandeweg uit te breiden.”

Met als doel om jullie eigen mensen te behouden, lijkt mij?
“De arbeidsmarkt is volledig op hol geslagen. Je kunt overal aan de slag als werkzoekende, dus de grote vraag voor HR afdelingen is inderdaad: waarom bij ons? En: hoe zorgen we ervoor dat medewerkers het antwoord op die vraag door en door voelen.”

Dat zijn belangrijke vragen om antwoord op te geven. Gaat daar ook jouw hart sneller van kloppen?
“Mijn hart slaat aan als ik in contact sta met de mens. Daarmee bedoel ik de mens achter de professional. Ik word gelukkig als ik vanuit mijn rol ervoor kan zorgen dat ANVA als organisatie goed draait en iedereen op de juiste plek zit. Pas dan kan iemand gaan vlammen. Ik ben zelf 30 en daarmee één van de jongeren binnen ANVA. Ik houd van wat meer reuring, zonder dat het té is uiteraard. Daar probeer ik nu voor te zorgen. Mijn uiteindelijke doel is om iedereen iedere dag een reden te geven om te lachen. Mooie uitdaging, maar het lijkt me fantastisch als dat lukt.”

Fun op de werkvloer.
“Precies! Je veilig voelen en plezier hebben vind ik essentieel. Op het moment dat jij je comfortabel voelt, zal dat sneller ontstaan. “

Wat heeft ANVA daar dan aan?
“Onderaan de financiële streep niet direct iets. Dit doe ik echt voor de medewerkers. En zo zijn er nog een paar mooie initiatieven die we gaan starten om te laten zien dat we betrokken zijn en dus focussen op de mens achter de professional. We geven je de ruimte om te zijn wie je mag zijn. Daarnaast wil ik de komende tijd graag meer aandacht geven aan de ANVA Academy. Ik zou graag alle medewerkers van ANVA toegang geven tot een online opleidingsbibliotheek, zodat zij zich kunnen blijven ontwikkelen. Ieder kan zich dan ontplooien in de richting die hij of zij zelf wil.”

En wat zijn voor jou taken die erbij horen, maar die je minder leuk vindt om te doen?
“De afgelopen maanden hebben een aantal collega’s een leuke functie gevonden bij een andere organisatie. Dat blijf ik als mensenmens toch lastig vinden. Natuurlijk staat dit iedereen vrij, maar het zo genoemde ‘exit gesprek’ vind ik nooit leuk. Toch komt ook vaak uit zo’n gesprek wel weer feedback waar ik wat mee kan. Medewerkers warm welkom heten is één, maar ze behouden is nog veel belangrijker.”

Absoluut, al helemaal in deze markt. En Ricardo, zeg eens, waar ben je tot nu toe het meeste trots op?
“Ik ben heel enthousiast over de HR afdeling zelf en zeker ook over het enthousiasme dat er binnen ANVA heerst. De interactie tussen medewerkers en ANVA als organisatie vind ik heel warm en fijn. Ik ben daarom ook erg blij dat ik de keuze heb durven maken om van een hele grote, wereldwijde speler over te stappen naar een heel andere markt én grootte van bedrijf. Het warme bad zoals je het noemde zorgt ervoor dat je als nieuweling direct kunt gaan vliegen. Je hoeft niet te zoeken naar je plek binnen een afdeling of team, maar leert iedereen gauw kennen. Zo kun jij je gaan focussen op de taken die bij je functie horen.”

En de grootste mijlpaal of het mooiste succes tot nu toe. Heb je die ook voor ogen?
“We hebben best wat ruimte qua vacatures, ook op het gebied van Cobol programmering. Dat is een wat oudere programmeertaal, waardoor het nog eens extra lastig is om hiervoor nieuwe medewerkers te vinden. Om toch nieuwe medewerkers te werven hebben we de ANVA Cobol University opgezet, waar we zij-instromers trainen op het gebied van Cobol. Dat project heeft al snel vleugels gekregen en zorgt ervoor dat we uiterlijk 1 oktober aan de slag kunnen met de eerste klas van de University. Dat is echt fantastisch!”

In het verlengde daarvan: wat hoop je de komende maanden te bereiken?
“Ik wil graag zo veel mogelijk vacatures invullen, zowel op HR vlak als ANVA breed. Hoe meer kracht op de HR afdeling, hoe meer kracht er uiteindelijk ook voor ANVA zal komen. Dat klinkt misschien wat egoïstisch, maar is wat mij betreft wel een cruciale verbeterslag om op de langere termijn organisatie breed succes te boeken.”

Waarom moet men volgens jou voor ANVA kiezen?
“Het warme bad sprak mij persoonlijk enorm aan. Dat heb ik nog niet eerder zo ervaren. Ten tweede is ANVA marktleider in een hele specifieke markt. Dat betekent dat er heel veel mogelijk is als organisatie zijnde. Je zal binnen ANVA niet gauw ‘nee’ als antwoord krijgen. Er liggen echt hele mooie en ook tastbare uitdagingen op professioneel gebied. Bovendien zijn er groeimogelijkheden: opwaarts én zijwaarts. Daar kent ANVA al vele mooie voorbeelden van.”

Waar kijk je naar uit?
“Ik hoop de komende jaren mijn steentje bij te kunnen dragen om de ambities van ANVA medewerkers te kunnen bewerkstelligen. Als dat lukt, zou dat fantastisch zijn! Dat is een grote uitdaging, maar ik heb er ontzettend veel zin in.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en schrijf je in voor de ANVA nieuwsbrief