Security awareness

Verslag van workshop tijdens ANVA Fest

/api.php/files/image/id/5a0d83b00e0ce3c6758b4568

 

Onder de noemer INSECURE namen onze collega’s van ICT-Services de bezoekers van het ANVA Fest mee in de gevaren van het gebruik van WiFi en dan met name openbare WiFi hotspots. Aan de hand van live voorbeelden toonden zij de (on)veiligheid van mobiele apparaten en veelgebruikte apps aan en door middel van 'white hat hacken' lieten zij dit de bezoekers ook zelf ervaren. Heeft u dit gemist en wilt u hier meer van weten? We geven u hierbij een samenvatting van de onderwerpen die ter sprake zijn gekomen, zodat u voor uzelf en uw bedrijf kan bepalen welke maatregelen u op beveiligingsgebied wilt nemen.

 

HET GEVAAR KOMT VAN BINNENUIT

Veel bedrijven denken bij security met name aan toegang tot het bedrijfsnetwerk. De focus ligt dan meestal op de (internet)firewall, virusscanner en de toegang tot werkplekken. Dit zijn belangrijke onderdelen, maar het meeste risico wordt tegenwoordig gevormd door uw eigen medewerkers.

Medewerkers gebruiken hun PC's of laptops om hun dagelijkse werk te kunnen doen en mogen in veel gevallen ook hun mobiele apparatuur aan het bedrijfsnetwerk koppelen. Al deze apparaten maken gebruik van software (apps) die vanuit het bedrijfsnetwerk contact leggen met internet. Via "fishing e-mails" en lekken in veel gebruikte apps weten hackers zich toegang te verschaffen tot bedrijfs- of privé-apparaten en vervolgens tot uw bedrijfsnetwerk … Daar ligt dan ook de grootste uitdaging: uw medewerkers / collega's meenemen in de gevaren van het hedendaagse internet en ze bewust maken van hun gedrag op dit punt.

 

GEVAREN VAN WIFI

Tijdens de sessies hebben we verteld en gedeeltelijk laten zien welke gevaren het gebruik van WiFi met zich meebrengt. Naast het feit dat inmiddels de meest gebruikte encryptie "WPA2" is gekraakt, is ook hier uw personeel de grootste risicofactor.

Wij Nederlanders zijn zuinig en dat zie je ook terug in de mobiele databundels. Waarom een "dure" databundel nemen als je bijna overal gebruik kan maken van gratis openbare wifi netwerken …?

Helaas blijken openbare wifi hotspots de meeste gevaren op te leveren. Veel bedrijven bieden uit vriendelijkheid wifi aan aan hun klanten en medewerkers, maar houden zich vervolgens niet of onvoldoende bezig met de veiligheid hiervan. Hierdoor stellen ze hackers in staat om ongemerkt WiFi netwerkverkeer af te vangen en om te leiden. Terwijl u lekker van uw kopje koffie denkt te genieten op een terras of uw privé foto's deelt met uw collega's, probeert een hacker uw privé- en bedrijfsinformatie te ontfutselen .. en vaak met succes!

 

TIPS

Toch zijn er voldoende methoden om het internetgebruik veiliger te maken. Deel deze tips dan ook met uw collega's en familie en maak ze bewust van de gevaren.

Lees ook onderstaand artikel eens door. Dit geeft een goed beeld van wat er kan gebeuren …

Dit geef je allemaal prijs als je inlogt op een openbaar wifi netwerk

VOLG ONS OP SOCIAL MEDIA

En blijf op de hoogte van al ons nieuws, onze events, webinars & blogs

MEER WETEN OVER DE TOEGEVOEGDE WAARDE VAN ANVA?

Mail of bel ons gewoon even!

033 - 4798200 Mail ons