Toen ANVA Maduro & Curiel’s Bank N.V. (MCB) bezocht op Curaçao, waren de sporen die orkaan Irma achter zich liet op Sint Maarten nog vers. Hectische tijden voor MCB, want hoewel de hoofdvestiging zich op Curaçao bevindt, heeft de bank dochtermaatschappijen en verzekeringskantoren op Aruba, Bonaire en dus ook Sint Maarten.
Vanuit Curaçao voert MCB de centrale administratie en beheer voor de kantoren op de andere eilanden, met behulp van ANVA’s software. We interviewden Lisa de Gouveia-van Haaren, manager Retail Lines bij Maduro & Curiel’s Insurance Services N.V. (MCIS), de verzekeringstak van MCB, over de uitdagingen waar zij voor staan en hoe ANVA daarbij ondersteuning biedt.
Zo’n vijf jaar geleden kreeg Lisa de verantwoordelijkheid om een nieuw softwaresysteem te implementeren ‘Onze oude software was niet meer toereikend voor de uitdagingen die op dat moment voor ons lagen’, vertelt Lisa. ‘Geen enkele bank biedt hier eigen verzekeringsproducten aan, maar wij wilden graag onze eigen verzekeringsproducten onder het label BSure in de markt zetten. Ook de manier waarop wij destijds werkten was niet meer rendabel. Doordat veel werkzaamheden handmatig werden uitgevoerd waren er ontzettend veel resources nodig. Dat wilden we graag zo veel mogelijk automatiseren. Ook hadden we de wens om meer distributiekanalen te gebruiken en er was behoefte aan centralisatie in de administratieve werkzaamheden voor de andere eilanden.’
ANVA kan zich marktleider noemen op de voormalige Nederlandse Antillen en Suriname en dus was het niet vreemd dat MCIS via via over ANVA hoorde. ‘We kwamen in contact met Insurance Software Caribe (ISC, ANVA’s lokale partner, red.) en het pakket sloot inderdaad perfect aan op onze behoeften.’ Samen met ISC implementeerde MCIS de ANVA-software. De ANVA-omgevingen en -inrichting kennen wel wezenlijke verschillen met Nederland. ‘Het betalingsverkeer loopt hier heel anders. Veel klanten betalen cash, waardoor boekingen direct afgeboekt moeten worden. Door die fysieke financiële verwerking moest ANVA dus als het ware aan een kassa worden gekoppeld. Vanwege afwijkende valuta, wet- en regelgeving en taal op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten, maakt MCIS eigenlijk gebruik van vier aparte ANVA-omgevingen en de software is meertalig ingericht, Nederlands, Engels, maar ook in het Arubaanse Papiaments én het Curaçaose Papiaments. Onze klanten waarderen het heel erg dat wij ze in hun voorkeurstaal aanspreken.’
Dankzij het sterke team was MCB in staat alles in één jaar tijd te lanceren. ‘Ik ben heel trots op wat we samen hebben bereikt. BSure is een hit en heeft zich succesvol bewezen’ zegt Lisa enthousiast. ‘De offertes voor BSure verzekeringsproducten worden online aangevraagd door onze klanten. Dat biedt hun veel gemak, maar ons ook. Voorheen moesten we dit handmatig invoeren, nu staat de informatie drie minuten later automatisch in ANVA. Telefonisch en via e-mail handelen we de rest af. Onze klanten hoeven alleen nog maar fysiek naar onze kantoren te komen om voor de autoverzekering een verzekeringsbewijs af te halen. Dat is hier nou eenmaal verplicht. Daarnaast kunnen wij, als enige in Curaçao, onze klanten de mogelijkheid bieden om maandelijks met automatisch incasso te betalen. Voor Nederland is dat heel vanzelfsprekend, maar voor onze klanten is dat mindblowing.’ Mede daardoor is het veel laagdrempeliger geworden om verzekeringsproducten af te sluiten en dat is te zien in de resultaten. ‘We zijn ondertussen een van de grootste spelers op de markt geworden. De verkopen zijn fors gestegen en ook de bank krijgt er meer klanten bij. In de afgelopen vier jaar hebben we alleen op Curaçao al bijna 30.000 polissen afgesloten onder het nieuwe label’, zegt Lisa trots.
Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en schrijf je in voor de ANVA nieuwsbrief