ANVA & Microservices

Nieuwe architectuur voor flexibiliteit en slagkracht

ANVA herbouwt momenteel zijn software door middel van microservices. Wat is een microservice? Waarom heeft ANVA hiervoor gekozen en wat hebben de gebruikers van onze software hieraan? Hieronder lees je er meer over.

ANVA is van huis uit ontwikkeld als een monolithische applicatie, oftewel één grote 'brok' software waarbij alles centraal werd ontwikkeld. Bij het toepassen van de microservice-architectuur wordt deze brok software opgedeeld in kleine, losse componenten; de microservices. De nieuwe UBO-check is een voorbeeld van zo’n microservice. De softwarecomponenten kunnen apart van elkaar gebouwd en onderhouden worden. Kortweg houdt dit in de alle losse componenten hierdoor met elkaar kunnen samenwerken en zo vormen de microservices samen één complete applicatie. Netflix, Spotify en Uber, zijn bekende bedrijven die succesvol gebruik maken van de vooruitstrevende microservice-architectuur.

De nieuwe techniek biedt ANVA flexibiliteit en slagkracht, maar heeft ook voordelen voor de gebruikers van onze software. Hieronder noemen we er een paar. 

 

CLOUD

Alle nieuwe producten, die gebouwd worden volgens microservices architectuur worden gehost bij onze cloudpartner CloudVPS. Deze functionaliteit, zoals dus ook de UBO-check, wordt dus niet op uw eigen server geïnstalleerd, maar u kunt het via de cloud gebruiken. Omdat we steeds meer delen van onze software herbouwen met microservices, zullen steeds meer onderdelen beschikbaar worden gesteld als clouddienst. We kiezen voor cloud omdat we u hiermee in de loop der tijd steeds meer kunnen ontzorgen doordat het beheer van de microservices door ANVA wordt verzorgd. Op deze manier groeien we naar een situatie waarin we op een kosten-efficiëntere manier voor u hoge beschikbaarheid, schaalbare performance en efficiënt beheer kunnen realiseren.

 

SCHAALBAARHEID

Het grote voordeel van microservices is de schaalbaarheid. Dit zal merkbaar worden in de manier waarop de applicatie zich zal gaan gedragen. Bijvoorbeeld bij grote drukte of wanneer er meer capaciteit nodig is voor dit specifieke software-onderdeel, kan er eenvoudig opgeschaald worden. In rustige periodes gebeurt het omgekeerde, zodat u in die tijd geen last heeft van de - op dat moment - overbodige capaciteit. Op de momenten dat het wél relevant is, profiteert u van extra capaciteit. Deze techniek kan bijvoorbeeld hogere productiesnelheid bieden bij intensieve processen zoals prolongeren. 

 

SNELLER RELEASEN

De manier waarop wij software uitleveren verandert doordat de losse componenten onafhankelijk van elkaar doorontwikkeld, getest en uitgeleverd kunnen worden. De microservices kunnen los van elkaar gereleased worden en ook het moment waarop dat gebeurt kan verschillend zijn. Bij een update van een microservice hoeft er dus geen nieuwe release voor het complete ANVA-systeem gemaakt te worden. U beschikt hierdoor sneller over (ver)nieuwde functionaliteit en u beschikt altijd over de meest recente versie van de microservice. 

 

LAGE COMPLEXITEIT

Het gebruik van microservices is een grote verbetering in de complexiteit van de software. Doordat losse componenten software klein en behapbaar zijn, kunnen aanpassingen sneller doorgevoerd worden. Het systeem wordt hierdoor robuuster en het is minder gevoelig voor configuratiefouten. Dit is een groot verschil ten opzichte van de monolithische applicatie waarbij alles centraal werd ontwikkeld en er veel meer afhankelijkheden waren. 

 

DUURZAAMHEID

ANVA herbouwt zijn software momenteel dus met microservices en vanwege de gigantische omvang van de huidige applicatie is deze klus voorlopig nog niet geklaard. Ondanks dat de microservice-architectuur vroeg of laat ook verouderd zal raken, is dit een waardevolle investering in de toekomst. Juist doordat de software dan opgebouwd is uit losse softwarecomponenten zal het veel eenvoudiger zijn om de software per component up-to-date te houden of te moderniseren. Hiermee zijn wij wendbaarder, wordt de software robuuster en bent u verzekerd van een toekomstbestendige applicatie.

MEER WETEN OVER DE TOEGEVOEGDE WAARDE VAN ANVA?

Mail of bel ons gewoon even!

033 - 4798200 Mail ons