In de cloud of met beide benen op de grond?

Blog door Erwin Rebergen

Cloud is er in allerlei vormen. We kunnen kiezen uit private, public en hybrid cloud-omgevingen en hebben daarbij de keuze uit het zelf beheren of het uitbesteden van het beheer aan andere partijen. Met cloud gaat het er om dat je overal kunt werken en dat je elke werknemer dezelfde applicaties kunt aanbieden. Waar de hardware staat waarop deze applicaties draaien, is in sommige gevallen niet eens meer van belang, als de dienst of applicatie die wordt afgenomen maar werkt.

Cloud biedt de mogelijkheid om alleen specifieke applicaties af te nemen of juist je eigen servers te virtualiseren. Als dit niet past binnen je bedrijfsvisie kun je er ook voor kiezen om cloud te gebruiken voor back-up- of uitwijkmogelijkheden. Dat er erg veel kan in de cloud is inmiddels bewezen, maar als je dat allemaal wilt toepassen, betaal je daarvoor ook een hoge rekening. Gelukkig zijn er veel varianten mogelijk, met allemaal hun eigen mogelijkheden en (dus) kostenplaatje.

Ook veel ANVA-klanten gingen intussen aan de slag met cloud. In veel gevallen gaat het daarbij om private cloud-oplossingen met eigen hardware. Een deel van de klanten kiest er echter voor om 'ontzorgd' te worden en in te stappen bij een private cloud-provider. Met MijnANVA bieden wij ook zo’n dienst aan, al zijn er ook klanten voor wie dit nog niet ver genoeg gaat. Afgelopen jaar hebben wij al diverse klanten geadviseerd bij het implementeren van een public cloud-oplossing als Microsoft Azure of Amazon Web Services. Iedere cloudvorm heeft voor- en nadelen, dus het is zaak om eerst je wensen uit te werken voordat je met een aanbieder in zee gaat.

 

SECURITY

Een veelgehoorde vraag is of cloud wel veilig is, zeker als gebruik wordt gemaakt van public clouds. Het zal u wellicht verbazen, maar meestal is werken in de cloud veiliger dan uw eigen netwerkomgeving. Het in huis houden van hardware geeft gevoelsmatig meer veiligheid, maar het grootste gevaar komt juist van binnenuit. Waar voorheen bij data- en netwerkbeveiliging alles draaide om de firewall, vormen nu medewerkers en hun pc’s en laptops het grootste risico. Zij worden via internet bedreigd en aangevallen en via hun apparatuur worden trojans, worms en virussen verspreid. Toch wel een fijn idee als uw belangrijke applicaties zich niet in datzelfde netwerk bevinden.

 

PERFORMANCE

Ook performance is een belangrijk punt bij het virtualiseren van servers in een cloudomgeving. Bij private cloud-oplossingen is het duidelijk welke hardware (servers, storage, switches, etc.) wordt toegepast. De technisch consultants van ANVA zijn dan ook in staat om u en uw leverancier te adviseren bij het maken van de juiste keuzes. Dat uw cloudoplossing zorgt voor perfecte back-ups en u in staat bent om in korte tijd uit te wijken is geweldig, maar als uw ANVA-software vervolgens bij het dagelijkse gebruik niet meer vooruit is te branden en uw gebruikers klagen, dan leggen de voordelen het al snel af tegen de nadelen.

Bij een public cloud-oplossing is dit nog veel lastiger. Daar weet u hoogstens in welk land het datacentrum is gevestigd en soms weet u ook nog welk datacentrum. Welke hardware daar exact onder draait, is echter volledig onduidelijk. Aanbieders als Microsoft en Amazon zijn daar ook heel duidelijk in. Als u onvoldoende performance ervaart, bestelt u toch een zwaardere virtuele server? De rekening volgt wel…

Het toepassen van cloud vergt de nodige voorbereiding. Het meest belangrijke hierin is dat u een duidelijke ICT-visie heeft en beschrijft welke verwachtingen u heeft van de oplossing. Wil u uw gehele ICT-infrastructuur naar een cloud-oplossing brengen of gaat u alleen voor specifieke applicaties, back-up of uitwijk? Wat verwacht u op gebied van performance en beschikbaarheid? Wilt u zelf het beheer blijven doen of juist niet? Welke kosten gaan hiermee gepaard? Zijn mijn internetlijnen wel snel genoeg? Wat zijn de voor- of nadelen voor mijn organisatie?

Nogmaals: cloud is een mogelijke oplossing voor veel hedendaagse ICT-vraagstukken, maar het is niet dé oplossing voor al uw problemen. Laat u goed informeren over de mogelijkheden en bepaal of dit aansluit bij uw wensen. Als u besluit de stap te maken, neem dan vroegtijdig contact op met ANVA. Onze technisch consultants kunnen hun kennis, kunde en ervaring toepassen om u te adviseren en te begeleiden.

 

Meer weten over werken in de cloud en wat ANVA daarbij voor u kan betekenen? Neem contact op met Erwin en zijn collega-technisch consultants via cloud@anva.nl of 033 - 4798200.

VOLG ONS OP SOCIAL MEDIA

En blijf op de hoogte van al ons nieuws, onze events, webinars & blogs

MEER WETEN OVER DE TOEGEVOEGDE WAARDE VAN ANVA?

Mail of bel ons gewoon even!

033 - 4798200 Mail ons